Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2023 22:58 - Какво ни казва житието на Наум
Автор: mt46 Категория: История   
Прочетен: 4338 Коментари: 7 Гласове:
11

Последна промяна: 24.03.2023 23:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.

ЖИТИЕ НА СВ. НАУМ ОХРИДСКИ, ЧУДОТВОРЕЦ

 

На 23-ия ден на месец декември памет на нашия преподобен отец Наум

 

image


И ето, братя, да не остане без помен братът1 на този блажен Климент, и другар, и състрадалец [негов], с когото претърпя много беди и страдания от еретиците – презвитер Наум.

Когато ръкоположиха епископ Климент, същият благоверен цар Симеон пусна Наум, другаря му, за учителство на негово място2. И той живееше, вършейки същите подвизи, за да бъде угоден на Бога: беше девствен от детинство, та до смъртта. Съгради манастир на оттока на Бялото езеро3 и църква на светите Архангели4. И прекара в учителство седем години, оттегли се от учителството и, като отиде в манастира, преживя десет години. И преди кончината си прие монашески образ5. Така почина в Господа с мир на 23-ия ден на месец декември. А нека е известно и това: Наум презвитер почина шест години преди епископ Климент6.

И ето, нека е известно за всичко на почитащия [ги], както и по-преди написахме: че еретиците7 едни мъчиха много, а други – презвитери и дякони – продадоха на евреите срещу заплащане. Евреите ги взеха, та ги отведоха във Венеция. И когато ги продаваха, по Божи промисъл, дойде тогава от Константиновия град във Венеция царски служител по царска работа. И, узнал за тях, царският служител откупи едни, а други взе така, отведе ги в Константиновия град и съобщи за тях на цар Василий8. И пак ги поставиха в техните чинове и санове – презвитери и дякони, каквито бяха и преди, и им дадоха издръжка. И никой не умря в робство, но едни, покровителствани от царете, починаха в Константиновия град, а другите, дошли в българската земя, починаха в голяма почит.

А Моравската земя, както бе предрекъл светият архиепископ Методий, скоро получи възмездие от Бога поради беззаконието на техните дела и на ереста и заради прогонването на правоверните отци, и за страданията, що претърпяха от еретиците, на които те [моравците] вярваха.

И не след много години дойдоха угрите, пеонски народ9, и завладяха земята им, и я опустошиха. А които угрите не плениха, те пък избягаха при българите10. И остана тяхната земя пустееща, подвластна на угрите.

image

А аз, окаяният, братя, заради голямата печал и паметта на блажените нащи отци, като исках да намеря житието им изцяло написано и не намерих [хора], които бяха познавали цялото им житие, че и подробно и до смъртта [им]. Аз пък зная малко, колкото ми разказаха самите блажени отци. И се мъчех да пиша, и не смеех, желаейки да открия повече написано. И така, ако някой намери написано от други, да не укорява нас, убогите и простите, като знае, прочее, че отците са направили много повече от това, и много знамения са правили, но ето – толкова ни разказаха, а останалите неща скриха поради своето смирение.

Ето – сам се насилих, а повече ме подтикна владиката, който също така беше ученик на този блажен Климент, Марко, който беше епископ в Деволската епископия, четвъртият епископ бе [той] сред славянския народ на Девол11. Двамата се надявахме да получим от тези блажени отци молитви и милост, и благодат, и опрощение на греховете от нашия милостив Бог, който рече: „Приемащият пророка в името пророческо ще получи пророческа награда и приемащият праведника в името праведническо ще получи праведническа награда“ (Мат. 10:41). И още рече божественият апостол Павел: „Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали Словото божие, и като имате пред очите си свършека на техния живот, подражавайте [им] чрез вяра“ (Евр. 13:71). Затова и ние, братя, да подражаваме на добрия живот на тези блажени, които запазиха девството и цялата си чистота, изстрадаха много беди и напасти в името на Иисус Христос, нашия Господ. Слава нему, на Отца и на Светия Дух. Сега, винаги и във вечните векове. Амин!

 

Това най-старо Житие на св. Наум по тип се приближава към проложните и вероятно е създадено с богослужебно предназначение около 940 г., но не по-късно от 969 г. Написано е от неизвестен автор, ученик на св. Климент и св. Наум, по поръка на Деволския епископ Марко. От текста може да се заключи, че същият автор е създал и някакво житие за св. Климент. Българският книжовник не е владял все още агиографския модел и включва в текста си разказ за събитията, свързани с разгрома на славянската писменост в Панония. Неизвестният житиеписец дава сведения за ония следовници на Първоучителите, които са били продадени във Венеция.

Житието остава изолирано в българската литература вероятно поради формата си и поради факта, че не е попаднало в сборници от типа на Пролога. Не е без значение и денят за честване на св. Наум – 23 декември, непосредствено преди Рождество Христово, когато празненството на Рождество „изтиква“ на заден план останалите памети. Освен това паметта на св. Наум се запазва повече като регионална памет в Охридско и околните области, тъй като след превземането на Преслав култовата традиция там е прекъсната и не се възстановява. Единственият препис е от Стишен Пролог от XV в., открит от Й. Иванов в Зографския манастир в 1906 г. Ръкописът е писан в с. Пископие, Дебърско, с полуустав с безюсов правопис (за ръкописа вж. и: Каталог на славянските ръкописи в библиотеката на Зографския манастир в Света гора. С., 1994, № 47, с. 49).

Тук използваният превод e на Климентина Иванова (Стара българска литература, 4, 80-81, 525-527) и е взет от promacedonia.com 

http://martin.mitov.org/biblioteka/naum1.html


Тагове:   Наум,   казва,   Какво,   ОХРИДСКИ,   житието,


Гласувай:
11


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. dobrodan - Ето това изречение -
26.03.2023 10:21
"И не след много години дойдоха угрите, пеонски народ9, и завладяха земята им, и я опустошиха. А които угрите не плениха, те пък избягаха при българите10. И остана тяхната земя пустееща, подвластна на угрите." - дава ЯСЕН ОТГОВОР КАКВИ ТРАКИ СА ПЕОНИТЕ :):):):):)!
За тези, които разбират, не за тия, дето само знаят да дрънкат :):):):)!
цитирай
2. kvg55 - mt46,
26.03.2023 21:36
Чудо е, че тези свети хора са успяли за се доберат до България.
цитирай
3. mt46 - Под текста има пояснения:
26.03.2023 22:38
1 „Брат“ трябва да се схваща в духовен смисъл. Няма убедителни данни, че между св. Климент и св. Наум е имало кръвно родство.

2 От 893 г. нататък.

3 Охридското езеро.

4 Посвещаването на църквата на светите Архангели, единият от които – Михаил е небесен прокровител на княз Борис-Михаил, подсказва, че тя е градена в чест и вероятно с непосредствената материална помощ на княз Борис.

5 Преди това св. Наум е презвитер, т.е. свещеник и едва преди смъртта си приема монашеска схима.

6 В 910 г, понеже св. Климент умира в 916 г.

7 Имат се предвид немските духовници и представителите на немската власт, които са привърженици на триезичната догма и на промяната в Символа на вярата (добавяне на „филиокве“ – „и от Сина“).

8 Василий Македонец умира на 29 август 886 г., значи по това време учениците са били откупени и вече са били във византийската столица.

9 „Пеонски“ вероятно е трансформация от „панонски“.
цитирай
4. mt46 - Затова и са обявени за светци...
26.03.2023 22:43
kvg55 написа:
Чудо е, че тези свети хора са успяли за се доберат до България.

Не са и имали голям избор. България е била съседна на Великоморавия...
цитирай
5. mt46 - ...
26.03.2023 22:47
"И ето, нека е известно за всичко на почитащия [ги], както и по-преди написахме: че еретиците едни мъчиха много, а други – презвитери и дякони – продадоха на евреите срещу заплащане. Евреите ги взеха, та ги отведоха във Венеция. И когато ги продаваха, по Божи промисъл, дойде тогава от Константиновия град във Венеция царски служител по царска работа. И, узнал за тях, царският служител откупи едни, а други взе така, отведе ги в Константиновия град и съобщи за тях на цар Василий."
Тук лъсва една от лъжите на някои псевдоисторици и патриотари – че княз Борис бил откупил от Венеция продадените като роби ученици на Кирил и Методий...
цитирай
6. dobrodan - Панония е Бановина :):):).
27.03.2023 10:33
Няма никакъв шанс угрите да са панонски народ :):):).
Маджарите са угро-фини ;).
Хуните вече са се претопили :).

В края на 9 век в Панония, между Дунав и Тиса, се настаняват угрите (маджарите). Според исторически източници териториите на югоизток от Панония (между Дунав и Тиса), далече на север от Пеща и Буда и на изток (в Стара Дакия) са били заселени от славяните от българската група, от чийто език маджарите заемат думи. Жителите на Хърватското Приморие са потомци на славянското панонско население, избягало там след нашествието на маджарите. Сегашният език на Панония е унгарският.
цитирай
7. shtaparov - Здравей Марине!
28.03.2023 18:08
Житието обаче е на СВЕТИ НАУМ- не е на Наум Шопов светла му памет,когото можеш да наречещ по приятелски и НАУМ. То за съжаление обаче отново е късен препис а не древен оригинал- затова не може да докаже,че СКЛАВИТЕ от 6-7 век са едни и същи с докараните у нас в ренесансово време "славяни"! Освен това в оригинала пише СЛОВЕНИ- не пише "славяни" от което следва,че всички изопачения на това алтернативно Българско име са направени преднамерено с цел да бъде принизен народа ни и обявен за нещо много различно от това,което всъщност Е!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19163903
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148922
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031